Scurt Istoric

Istorie Octombrie 28, 2014

Prima biserica atestată, a fost cea de la cimitirul satului, fiind ridicată în anul 1915, cu hramul ,,Sfantul M. Mc. Gheorghe”.

Ca material a fost folosit lemnul de brad (pereti) si grinzi de stejar. Destinatia acesteia era de capelă mortuară. Transformarea ei în biserică a avut loc in 1946, cand s-au facut pereții de interior (,,vălătuci de lut”), s-a pus catapeteasmă și în altar o ,,masa portativă”. A fost sfințită în acel an (27 octombrie 1946), preot fiind parintele Haralambie Manoilescu, iar delegat de la Mitropolie Pr. Iconom Stavrofor Laurențiu Popovici. (Inventarul Parohiei Hoisesti-Dumesti si a filiei Holm, realizat de preotul Iorgu Ștefanache in 01 iunie 1975; Act de sfintire Biserica filială Holm). Această biserică, după anul 1980, a intrat intr-un proces sever de degradare datorită alunecarilor de teren, dărâmându-se complet după 1990.

Biserica actuală a parohiei, cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” a fost ridicată in timpul pastoririi parintelui Marciuc Constantin. Aprobarea documentației și săpăturile pentru fundație au avut loc in 1990

In 1992, a venit ca paroh Parintele Olteanu Gabriel, prin transferul Parintelui Marciuc in satul Cogeasca (Lețcani). Lucrarile au continuat la biserica prin colaborarea celor doi preoti, astfel încât în 1998 a avut loc sfințirea sfântului locaș. Slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

În anul 2003, a venit prin transfer ca preot paroh a parohiei Hoisesti și a filiei Holm, părintele Rotaru Cristian. În timpul păstoririi sfinției sale a fost înlocuită catapeteasma veche de lemn cu una sculptată, deasemenea și icoanele de pe aceasta (pictor fiind domnul Vartic Gheorghe).

Momentul în care filia Holm a devenit parohie de sine statatoare a fost in martie 2010, cand pe data de 7, Preasfintitul Calinic Botoșăneanul a hirotonit ca preot în această biserică pe tânărul teolog Dascălu Cătălin-Ionuț. Din acel an până în prezent au fost finalizate actele de proprietate asupra terenului bisericii și cimitirului parohial, și s-a inceput construcția unei case sociale, formate din casă parohială și prăznicar.

Sfințire 05 iulie 1998, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Arhiepiscop al Iasilor si Mitropoliit al Moldovei si Bucovinei, preot paroh (Hoisesti si Holm) Olteanu Gabriel.

Activități/realizări deosebite

  1. 1990-1996 construcția bisericii
  2. 1996 sfintirea bisericii
  3. 2003-2010 schimbarea catapetesmei si pictarea icoanelor de pe catapeteasma
  4. 2010-2014:
  • Intocmirea actelor de proprietate
  • S-a inceput constructia unei case sociale, formate din casa parohiala si praznicar.
  • Numeroase proiecte si activitati sociale, filantropice, culturale, catehetice cu tinerii si copii parohiei (excursii, tabere, ateliere, scoala de vara, etc.)