Tabăra Fericirie într-un zâmbet ediția a IV-a, 29 iunie -01 iulie 2018

Activități Iulie 4, 2018

Tinerețea nu este un impediment în a te apropia de Dumnezeu și că Biserica nu ne vrea triști și posomorâți, ci veseli și voioși, întrucât nădejdea noastră stă în Hristos cel înviat, izvorâtorul a toată bucuria cea adevărată.

Cu voia lui Dumnezeu, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan și sprijinul Sectorului de Misiune Statistică și Prognoză Pastorală al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, coordonat de Arhim. Nicodim Petre, timp de trei zile, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Holm a fost izvor de fericire pentru copiii și tinerii care au participat la cea de-a IV-a ediție a taberei „Fericire într-un zâmbet”, organizată în cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”.

În perioada 29 iunie – 01 iulie 2018, 11 voluntari ai Asociației Tineretul Ortodox Român – Iași, coordonați de Oana Huțanu, deasemenea membră a aceleiași asociații, au poposit în localitatea Holm cu scopul de a demonstra, încă o dată, că tinerețea nu este un impediment în a te apropia de Dumnezeu și că Biserica nu ne vrea triști și posomorâți, ci veseli și voioși, întrucât nădejdea noastră stă în Hristos cel înviat, izvorâtorul a toată bucuria cea adevărată.

Așa cum stă bine oricărui creștin, am pus temelie acestei lucrări pe Hristos, Căruia prin Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie I-am cerut să vină ca să ne sfinţească pe noi, Cel ce sus împreună cu Tatăl şade şi aici în chip nevăzut, împreună cu noi este. Cu acest prilej, tinerii participanți au valorificat șansa de a se uni cu Hristos prin primirea Sfintei Euharistii.

Sfânta Liturgie euharistică a fost continuată prin activitățile culturale, educaționale, social – filantropice și recreative derulate de-a lungul celor trei zile ale taberei și nădăjduim că vor continua și pe mai departe lucrând în inimile copiilor, tinerilor și a tuturor enoriașilor și închinătorilor acestei sfinte parohii.

După festivitatea de deschidere a Taberei „Fericire într-un zâmbet”, prilej cu care a fost rostită rugăciunea de binecuvântare a acestei lucrări pentru tineri, preotul paroh Narcis Rășcanu a transmis participanților mesajul-îndemn de a-și pune tinerețea și toată energia ei în mâna lui Dumnezeu, pentru a nu lăsa loc răului să-i poarte pe drumurile negre ale anturajului nepotrivit și a falselor prietenii. Deasemenea, ne-am reamintit de ediția anterioară a taberei prin vizionarea unui clip, a fost prezentat programul și participanții au făcut cunoștință cu organizatorul, coordonatorul și animatorii taberei.

S-au desfășurat cu succes ateliere educaționale (ora de lectură, scriere de scrisori, împletire de brățări, cateheză) ateliere culturale (folk, spectacol, pictură) și recreative (tir cu arcul, fotbal, volei, badminton, jocurile olimpice, karaoke, vizionare de film, vânătoarea de comori, ora cu animatorul), de care s-au bucurat atât copiii și tinerii din parohie, cât și tinerii veniți din Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” – Hoisești, Parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe” – Dumitreștii Gălății și Parohia „Duminica Tuturor Sfinților” – Pocreaca.

Fiecare zi de tabără a debutat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Alături de preotul paroh, Narcis Rașcanu, au coliturghisit, Pc. Pr. Protopop Mihail Roșu de la Parohia Pocreaca care a ținut un cuvânt către tineri în cea de-a doua zi a taberei, Pc. Pr. Merișescu Victor – Gabriel de la Parohia Dumitreștii Gălății și Pc. Pr. Ioan Puiu din partea Sectorului de Statistică, Misiune și Progonoză Pastorală al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei - care a predicat raportându-se la Sfânta Evanghelie din Duminica a V-a după Rusalii.

Unul dintre atelierele de împletire brățări a fost coordonat de d-ra Lădaru Doinița – Luminița, care a dobândit experiență în lucrul cu tinerii în taberele organizate de World Vision și Patriarhia Română prin programul „Alege Școala”.

În cadrul taberei, copii și tinerii au putut vizona două animații (The Little Prince și Little chicken) pe marginea cărora au purtat discuții, realizând totodată debriefingul zilei. Nu a lipsit nici rugăciunea de seară, activitate care s-a realizat cu implicarea tuturor participanților. Alături de părintele paroh, la această activitate liturgică a participat și Pc. Pr. Cristian Rotaru de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” - Hoisești.

Deasemnea, ne-am amintit de faptul că acest an este unul deosebit pentru toți românii, din interiorul dar și din exteriorul granițelor actuale ale țării, și am marcat acest moment de mare sărbătoare prin realizarea unei fotografii cu cifra 100 realizată cu implicarea participanților.

Deși în primele două zile, vremea nu a fost întocmai prelnică pentru activitățile în aer liber, voluntarii A.T.O.R. Iași, care au animat, moderat și facilitat atelierele au dat cu adevarat dovadă de destoinicie, lucru cuantificat prin prezența tinerilor în tabără pe toată perioada desfășurării ei. Așa cum o bucătăreasă bună se cunoaște după mâncarea pe care o gătește în timpul postului, când nu are la îndemână o gamă largă de ingrediente, asemeni și voluntarii au reușit să însenineze zilele ploioase și să aducă raze de lumină în ochii și pe chipurile îmbujorate ale copiilor.

Mulțumind lui Dumnezeu care ne-a învrednicit să săvârșim această lucrare în țarina Sa și tuturor persoanelor care s-au implicat în buna desfășurare a acestei lucrări misionare, nădăjduim că bucuria și învățăturile pe care le-au primit copiii și tinerii participanți la această tabără o vor păstra, le vor valorifica și le vor împărtăși și altora spre slava lui Dumnezeu.

Pentru cei care, din diferite motive, nu au participat sau nu s-au implicat în această activitate, le transmitem că porțile parohiei „Adormirea Maicii Domnului” – Holm, rămân deschise pentru toți cei care doresc să participe sau să se implice la proiectele derulate în parohie și încă de pe acum îi invităm să ne fie alături, anul viitor, la ediția a V-a a taberei „Fericire într-un zâmbet”.

Citește alte articole despre: Fericire intr-un zambet Holm 2018